dimarts, 21 d’agost del 2007

Crida urgenta a volontaris tà susvelhar un voutre negre en lo Haut Orgelh (l'Alt Urgell)

Adishatz a tots! A penas tornat de vacanças, que'vs hèi passar un messatge de la part de la Fundació Territori i Paisatge. Que'u receboi ger medish gràcias aus amics de l'Ateneu Naturalista de Girona . S'ageish de susvelhar un poth (poret) de voutre negre, o voutre monge, en la Montanha d'Alinhan en los Pirenèus catalans (Muntanya d'Alinyà, Alt Urgell). Ací qu'avetz lo dit messatge:


"NECESSITEM VOLUNTARIAT


Seguiment del "Hacking" de Voltor Negre a la Muntanya d'Alinyà

El passat dia 14 d'Agost va arribar un poll de voltor negre (Aegypius monachus) que s'adaptarà al medi amb el mètode del "Hacking". A partir d'aquest dia i fins al 30 de setembre necessitarem voluntaris per fer el seguiment de l¹evolució d'aquest ocell.

Durant aquest voluntariat es farà un seguiment de l'evolució del poll a
la repisa natural on s'ha col·locat fins al dia que voli i les setmanes
següents.

L'horari d'observació serà de sol a sol (de 7 del matí a 9 de la nit) en torns de 4 a 7 hores depenent del nombre de voluntaris disponibles. La resta d'hores seran lliures (però s'haurà d'estar pendent dels observadors per si hi ha cap imprevist). Els que hagueu d'estudiar teniu la possibilitat de fer-ho a l'oficina.

Necessitem de 2 a 4 voluntaris per dia, podeu demanar els dies que més us convinguin, ja siguin entre setmana o caps de setmana. No cal cap formació específica prèvia.

La Fundació Territori i Paisatge ofereix l'allotjament i el menjar als voluntaris que participin.

Cal que confirmeu la vostra disponibilitat des del 18 d'agost al 30 de
setembre.
Com que a Alinyà no hi ha disponibilitat de connexió a la xarxa
internet ens podeu trucar als telèfons:

Aleix - 627 92 74 67
Roger - 679 32 02 92

Si no hi ha cobertura en el moment que truqueu deixeu un missatge i ja us trucaran"

Doncas, s'etz disponible e s'avetz gana de passar quauques dias en un parçan magnific deu Pirenèu catalan, n'esitetz pas. Que podetz enviar un sms a quinsevolha deus dus numèros indicats ací dessús (que cau picar + 34 davant lo numèro si telefonatz de França).

Un ligam d'interés: lo de la Fondacion tà la Conservacion deu Voutre Negre o Black Vulture Conservation Foundation (bvcf) . Lo bvcf, basat a Malhòrca (Mallorca), qu'ei encargat de la proteccion e de la coordinacion, au nivèu europèu, deus programas de reintroduccion deu voutre negre pertot en Euròpa on aqueth rapinaire i posca víver: de la peninsula iberica aus païs deus Balcans en passant per lo Parc de las Cevenas e Italia...
Que i a mantuns cobles de voutres negres a la Montanha de Malhòrca. Lo bvcf qu'a installat ua camera tà susvelhar un nid dens la serra malhorquina de Tramontana (Serra de Tramuntana) e que ns' a auhèrt las videos qui seguéishen.

Disputa per la causida d'un lòc de nidificacion:


Lo coplament:


Preparacion deu nid:


La coason:


Los dus parents participan a la coason, cada un au torn:


Un par de corbàs ahamiats que s'interessan a l'ueu:


L'espelida: mazal tov! :D




A lèu!

PS: Ua noteta lingüistica! (cat.) voltor = (leng.) voltor = (gasc.) voutre, variants dialectaus: vutre, votre, voltre, en aranés: voïtre, aqueste darrèr mot qu'ei prononciat com "buitre" en castelhan.
En lengadocian, lo voltre que designa lo "voltor" comun (Gyps fulvus).
(gasc/leng) rapaç , rapinaire = (cat.) rapinyaire, rapaç