dijous, 24 de setembre del 2015

J-3

Talajar la marcha de cap a l’independéncia (o non) de Catalonha que‘t pimenta l’anar de la vita dab un perhum de surrealisme e d’incredulitat. Enter las opinions deus uns e deus autes, cada ua plan segregada en la banda mediatica qui'u correspon, la deu pro o la deu contra,  qu’ei mauaisit de’s har ua conviccion  se l’independéncia e representaré un progrès o un retrocès geopolitic, economic e sociau tà Catalonha, Espanha o Euròpa. Visiblament, las medishas causas qu’an efèits opausats segon qui’us comenta.  L'argumentacion deus debats que m'a semblat en generau caricaturau e de qualitat pro maishanta. Lo de ger ser enter Margallo e Junqueras sus l'ahar de l'Union Europèa qu'ahurava a plan melhor que non pas los de costuma, per fin.
.


Nat dobte, lo resultat  de las eleccions de dimenge que serà interessant e la seguida que’n serà autanda. Que sembla, segon diferentas enquèstas, qu’ua majoritat votaràn per partits independentistas mentre  ua (auta?) majoritat qu'opina l’independéncia de Catalonha no’s harà pas jamèi. Surrealista, que vse'n dic. Lavetz,  hòrt de brut per arren? Responsa dimenge e los dias passat dimenge. 

E, tà clavar, un punt que'm chepiqueja com a gasconofòne.  Los vòts deus aranés e seràn plan comptabilizats a despart com a expression deu dret a decidir deu pòble aranés? Ahar de seguir...

7 comentaris:

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Idíl·licament semblaria que cada llengua amb el seu poble i tots independents, però la realitat és molt més complexa, no només en el tema econòmic, sinó en el polític i el lingüístic, els tres registres d'una persona, sistema, ens o poble.
Jo opine que Convergència democràtica de Catalunya, i Artur Mas al cap, han fet un pols amb Castella pels registres econòmics i polítics, però se'ls ha oblidat el lingüístic, que roman actiu, però en la inconsciència, sobretot dels partits casstellanistes; i finalment l'amo català ha donat l'esquena a Artur Mas i a CDC, que ha de portar l'envit, la juguesca fins al final.
Després estic convençut que hi haurà converses, guanye qui guanye i espere, no sense un cert grau d'esperança minsa, que el registre lingüístic prenga la possessió "simbòlica" que li correspon.
Si no passa això tornarem a una intervenció militar, si es proclama la independència unilateralment, la presa de l'autonomia catalana i molts anys de foscor lingüística a aquest país i de retruc al vostre.

És la meua opinió, com totes les opinions aptes per a ser contradites o negades.

Vicent

Joan de Peiroton ha dit...

Vicent, jo no crec a l' escenari catàstrofic. Wait and see!

Vicent Llémena i Jambet ha dit...

Però, sense ànims d'ofendre't ni de donar-te lliçons, jo vinc d'un pare que va fer la guerra civil al bàndol republicà, ara tindria 103 anys si visquera, i sé que a l'exèrcit espanyol hi havia fins fa molt poc una "dinastia" o "folklore" de colpistes, que ara amb l'entrada a l'OTAN i l'entrada de la roda a l'engranatge econòmic mundial potser s'haja podat, bé, t'ho admet, però França no ho pot comprendre, la Història d'Espanya està plena d'involucions i ja saps com va començar la Guerra Civil del 1936, amb un colp d'estat en què la meitat de l'exèrcit va estar a favor. Per a un espanyol de la meua edat un colp d'estat és d'allò més habitual, creu-me. Però espere que tot siga fum.

Vicent

Joan de Peiroton ha dit...

Si, home, comprenc la teua aprehensió. Però no crec que la declaració unilateral d'independència es farà, és això que vull dir, en despit dels pronostics publicats. En fi, no sé. En sabrem més diumenge o dilluns.

pep ha dit...

Per respondre a la teva darrera pregunta -o per deixar-te encara amb més dubtes, no ho sé, perquè desconec la posició de la persona en qüestió al voltant del tema de la Gasconya-, recordem que una aranesa es presenta com a n.2 a la llista de la CUP de Lleida

http://www.jornalet.com/nova/5499/una-occitanista-aranesa-candidata-al-parlament-de-catalonha-per-la-cup

Salvador ha dit...

Aquí teniu un exemple de fa dos dies, un alt funcionari amenaçant amb metralladores i "cañonazos" https://youtu.be/ph81DY_CzWw
No crec que hi arribin però aquesta gent està cada dia més desesperada i en cas de declaració d'independència no sé fins on seran capaços d'arribar.

El full de ruta de la candidatura principal diu que al principi es farà una declaració d'independència, en realitat només serà una declaració d'intencions. seguiran entre 9 i 18 mesos per formació d'estructures d'estat i de negociacions amb l'estat espanyol, Europa i la resta del món. Al final del procés hi haurà la proclamació d'independència seguida d'unes eleccions constituents. Si l'estat es nega a negociar, cosa que penso és la més probable, es farà una proclamació unilateral.

Serà molt difícil però penso que es confia en que si no hi ha acord Catalunya sortirà perjudicada econòmicament però Espanya molt més i podria acabar pitjor que Grècia, cosa que no es poden permetre.

Joan de Peiroton ha dit...

Pep: Es clar que una part non negligible dels aranesos s'han assimilat als catalans. La llengua mateixa s'està allunyant del gascó general en catalanitzar-se de manera "dramatica". L'aranés sembla ja mig-català i està evolucionant cap a aquesta direcció, em sembla.


Salvador: Si victoria del camp del si hi ha, serà ajustada segun les enquestes. Jo crec que la majoria en favor del camp del si ha de ser absoluta en nombre de vots per tal de permetre una legitimitat al moviment. Res de segur de moment.