dimarts, 23 de febrer del 2010

Aran qu'ei gascona e non catalana: signem la peticion!

Aran qu'ei gascona e non catalana! Signem la peticion tà exprimir la nòsta solidaritat dab los Aranés qui non vòlen que la Vath d'Aran e sia incorporada en ua vegueria catalana!!!


Aran qu'ei gascona e non catalana! Signem era peticion tà exprimir era nòsta solidaritat damb es Aranesi que non vòlen qu'era Val d'Aran sigue incorporada en ua vegueria catalana!!!

Aran es gascona e pas catalana! Signem la peticion per exprimir nòstra solidaritat amb los Araneses que vòlon pas que la Val d'Aran siá incorporada dins una vigariá catalana!!!

L'Aran és gascona i no catalana! Signem la petició per expressar la nostra solidaritat amb els Aranesos que no volen que la Vall d'Aran sigui incorporada a una vegueria catalana!!!


7 comentaris:

È Y C ha dit...

Vosaltres, diluïts en departaments francesos, de què voleu donar lliçons?

Com és que aquest sentiment occitanista i de germanor ha de despertar ara amb les vegueries catalanes i no amb "las provincias" espanyoles? Em sembla que a molts se'ls veu el llautó.

És ben segur, o això espero, que la Vall d'Aran esdevindrà una vegueria. Però també n'estic convençut que no és pas el sentiment occitanista el que predomina en "aquests" que demanen la independència envers Catalunya, sinó més aviat l'enéssim intent espanyolista de fer-nos desaparèixer.

Sincerament, creus que Aran estaria millor políticament unida amb la resta de gascons? Més aviat em plantejaria el contrari, si és veritat que el vostre interès és la cultura i la llengua occitanes.

Només un darrer apunt, què seria menys dolent, incorporar-se a la comunitat autònoma aragonesa amb un règim especial(vegueria pròpia) o ésser comunitat autònoma, o acabar formant part d'una vegueria catalana (no únicament formada per l'Aran) ?

salutacions

Maime ha dit...

Sabe plan que la drecha fai d'espanholisme emb quel afar de vigaria. Mas lo problema es que Catalonha, qu'es 'n'ajuda preciosa dins la reconeissença daus drechs aranes e occitans, contunha pas dins l'afirmacion de la singularitat aranesa. Espere que la seguda de quel afar serà la creacion d'una vigaria aranesa en Catalonha. De segur, Aran unida a França o Aragon auria pas lo mesme drech qu'unida a Catalonha. Sabe pas si 'na negociacion emb Madrid coma comunautat autonòma seria melhor.

Crear una vigaria aranesa, quò respectarà los drechs daus aranes e tanben l'estatut de Catalonha.

Joan de Peiroton ha dit...

ÈYC: Que nosaltres siguem diluïts en departaments francesos, això és ben veritable i la gran majoria de la gent concernida no se’n queixen. El govern de Sarkozy volia suprimir els departaments, s’ha topat amb la voluntat popular que anava en contra i el projecte ha estat abandonat, almenys per un temps. Doncs si la gent són feliços de viure en departaments francesos, tant de bo, no hi ha materia per a una petició, oi ? El problema és que els Aranesos no son feliços amb el projecte actual de vegueries.

L'incorporació de l'Aran a la provincia de Lleida data del 1833 i va ser imposada pel poder espanyol de l’època. Estem contents pels Aranesos que aquesta situació pugui ser revisitada d’una manera democràtica gràcies a aquest govern. Però la voluntat dels Aranesos com a poble amb llengua e cultura pròpies és de no dependre d’una juridicció que sigui més gran que el seu territòri propi, i això ha de ser respectat com a dret mínim del poble aranès.
Incorporar-se a la resta de Gascunya no és un projecte aranès, ells van separar-se de la resta des països gascons a l’Edat Mitjana per unir-se a la corona d’Aragó de manera voluntària. Van trobar-se incorporats al departament francés de l’Alta Garona en temps de Napoleó, no crec que cap ciutadà aranès guarde la nostàlgia d’aquella època. Doncs, no veig perquè hauriem de discutir d’aquesta hipotèsi.
Aran, comunitat autonòma, per què no, si els aranesos ho desitjen ? O fins i tot Estat Independent, si els aranesos ho volen. Es la voluntat democràtica dels Aranesos de decidir del seu futur que compta , més que no pas allò que podem pensar tu i jo respecte al futur de l’Aran.

Si la vall esdevé una vegueria amb Vielha com a capital, llavors serem feliços. Però el projecte actual no és acceptable pels Aranesos, doncs tampoc ho és per nosaltres perquè trobem injust que els Catalans decideixin pels Aranesos. Són els Aranesos que han de decidir per ells mateixos.

Jordi Vàzquez ha dit...

Sóc un fervent admirador i defensor d'Occitània. Sóc català de Barcelona. He anat a les manifestacions de Besièrs i Carcassona. Sóc subscrit a "La Setmana".
Dit això. Una vegueria aranesa és inviable administrativament. La postura de Paco Boya (PSOE) és d'un oportunisme terrible. Si tant vol la independència com és que és membre d'un partit espanyolista i no crea un d'aranès (Unitat d'Aran s'ha demostrat una pantalla del PSOE).
Les vegueries són un sistema descentralitzador per acabar amb les províncies (=terra dels vençuts en llatí). Atacar les vegueries i acceptar les províncies és d'un espanyolisme repugnant.
Dit això els aranesos tenen tot el dret de decidir si volen crear una vegueria pròpia, entrar a Aragó o agregar-se a l'estat francès.
Adishatz.

Joan de Peiroton ha dit...

Jordi Vàzquez: Per què una vegueria aranesa seria inviable administrativament? M'agradaria comprendre el raonament.

Jordi Vàzquez ha dit...

Les vegueries han de substituir les actuals diputacions provincials. El seu pressupost dependrà dels seus recursos. Aran no pot generar prous recursos com a vegueria (una altra cosa seria com a estat propi) car no tindrà fiscalitat pròpia ni cap poder de decisió. Les vegueries gestionen però no decideixen.
Fixem-nos en el Solsonès que creu que la vegueria de Ponent serà inviable i demana entrar a la de Barcelona central. Considera inviable la de Ponent!.

Penso, i potser m'equivoco, que el PSOE ha acceptat el tema de les vegueries per fer callar ERC però les està torpedinant des de dins (per exemple a Aran) i a Madrid ja ha dit que no es farà. Com sempre el darrer poder és a Madrid.

Per cert, tens un blo excel.lent.

Heraus ha dit...

Notem la grana delicatessa deus Catalans qui s'inspiran de la "poesia" administrativa jacobina francesa dab l'apellacion "Alt Pirineu". Gascons d'Aran, Barcelona que parlè : que cau qui passetz a "l'occitan referenciau" !

http://www.europapress.es/occitan/noticia-linguistes-demanen-quera-lei-der-aranes-sanomeni-lei-der-occitan-per-ester-mes-ambiciosa-20100224205526.html