dimarts, 27 d’octubre de 2009

Carcassona: d'autas videos de véder

La video de TV3 deu pòst d'abans n'ei pas tostemp de bon véder e la publicitat qui ns'i an hicat que'm hè ariçar. Que vse'n prepausi duas mes.

En prumèr, ua video de véder qu'ei la de l'emission Viure al País, de FR3, en occitan. Que i va davançada per publicitat, mès arrai, la paciéncia que paga.

Lo presentator Benaset Ros s'i exprimeish en lengadocian e lo president de l'Institut d'Estudis Occitans Dàvid Grosclaude en gascon.

E tanben que i a la video de la catalana Vilaweb, dab, enter autas, ua entervista de Dàvid Grosclaude.
Taus legedors/lectors d'expression catalana, que've liuri quauques notetas lingüisticas.
Grosclaude s'exprimeish normaument en gascon occidentau e non en lengadocian. Totun, en aquesta entervista com en la de TV3, lo son gascon i ei leugerament ibridizat dab lengadocian tà perméter ua mes bona entercomprehension dab los catalans, dab succés, puishque Vilaweb com TV3 an considerat que los sostítols non i èran pas necessaris. Mès la basa fondamentau de la lengua qu'emplega lo cap de l'Institut d'Estudis Occitans aquiu que demora gascona.
Quauques claus, doncas: èm, qu'èm = en lengadocian: sèm ([sèn])= en catalan: sem (rossel.), som.
Ua caracteristica deu gascon qu'ei l'enonciatiu que: Que volem = volem. Grosclaude no's pòt pas empachar de l'utilizar.
Notaratz tanben un tret ben caracteristic deu gascon occidentau qui ei la simplificacion de -ia finau (on la i s'i tròba non accentuada) en -i, un tret tanben ben conegut en catalan naturau. En gascon occidentau: paciéncia, glòria etc que son doncas prononciats paciénci, glòri... En la rèsta deu gascon, la a finau que i ei plan prononciada.