diumenge, 2 de març del 2008

Editorial de L'Ateneu Naturalista de Girona


Tal com portem més de dos anys denunciant, i tal com també últimament haureu pogut seguir a la premsa, el riu Ter està sota mínims. La raó és senzilla: sobre aquest riu recau la responsabilitat d'abastar aigua a més de mig Principat. Així, el que en èpoques pluviomètricament normals pot ser suportable pel riu -que no pas innocu, ni ecològic, ni tan sols just-, quan hi ha sequera -i els últims dos anys i mig n'estem patint una de severa- el perjudica moltíssim. Fins al límit.

El riu Ter aigües avall de l'embassament del Pasteral presenta un cabal anecdòtic, gairebé sostingut per les estacions depuradores que troba al llarg del seu curs. El resultat són les aigües estancades i anòxiques que podem veure a Fontajau o a Torroella; els grans creixements de llentia d'aigua i Azolla que hi ha a Sant Julià de Ramis, on el riu s'ha transformat pràcticament en una massa verda, llefiscosa; o en codolars inhòspits, inerts, com els que deixa el Ter al seu pas per Salt o Sant Gregori. I tot això passa mentre cada segon s'envien uns 7.000 litres d'aigua cap a l'àrea urbana de Barcelona.

Quan els principis de la Nova Cultura de l'Aigua s'apliquen arreu menys al riu Ter; quan sembla que el transvasaments són nocius arreu menys al riu Ter; quan es prioritzen els usos que té l'aigua del riu Ter a arreu -fins i tot a comarques tan llunyanes com a l'Anoia o el Garraf- menys a la conca natural del riu Ter; i, sobretot, quan es manté la tendència a eixugar el Ter si és necessari, des del territori tenim el deure moral de fer aflorar el problema: hi tenim molt en joc.

És per això que des de l'Ateneu, que portem temps en aquesta lluita -primer amb la Comissió del Ter, més tard amb l'Observatori del Ter, ens hem adherit a la recentment creada Plataforma del Ter. Els ecologistes estem anant plegats amb pagesos, regants, representants i administracions locals i empresaris per defensar que el riu torni a portar aigua. No amaguem que cadascú està en aquesta lluita per una raó diferent: la nostra és, senzillament, la de millorar l'estat ecològic del riu Ter. Però si tots convergim en la finalitat serem més forts i el clam d'aquesta injustícia, al final, durà solucions al problema estructural.

Animem a tothom que es va manifestar contra el transvasament de l'Ebre a ser valent. Qui vulgui lluitar contra els transvasaments, davant de casa en té un, i de molt greu, de més del 80% del cabal, que incompleix la Llei que el regula, que causa perjudicis inestimables als ecosistemes i les economies del Baix Ter. Des del Pasteral fins a l'Estartit podeu veure'n les conseqüències.

Per expressar el teu support, pots escriure a observatori.ter@ateneunaturalista.org
I pots signar la petició a la plana web de l'Ateneu !!!

9 comentaris:

Unknown ha dit...

M'hi adheriré. Tens tota la raó. Sóc de Verges (Baix Ter) i filla de pagesos i sé què representa tot el que expliques. Avui hi havia manifestació dels pagesos per les reduccions que els volen aplicar en el rec als camps... i els golfs també els limitaran?

zel ha dit...

Vaig volant a signar!!!!
Noi, això del blog m'ha menjat mitja vida, quin desfici, faré vacances, em penso...

Anònim ha dit...

Quina barbaritat!! Sempre és la naturalesa qui paga els desastres de l'home!!

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Jo també sóc de la riba del Ter, de Salt. És cert que tothom hi va per motius diferents i potser caldria, en canvi, desenvolupar un pla de rius general per Catalunya que fos millor. Però de moment, encara que sigui només per denunciar la situació, val la pena signar, es vulgui el que es vulgui.

zel ha dit...

T'he vist, t'he vist jalant a ca la Merikè..... Guapo!!!!

Joan de Peiroton ha dit...

Zel: Em fa una publicitat tremenda, la Merike!!! Jajaja!
Hauriem pogut (degut) veure'ns a Torroella, dona (tu i jo, vull dir)! El pròxim cop, Inch Allah ;)).

DL ha dit...

Jo sóc de Barcelona i estic d'acord amb el fet que el trasvassament del Ter cap a l'àrea barcelonina és insostenible en el volum actual. El problema de l'aigua a Barcelona s'agreuja perquè la població barcelonina creix desmesuradament (per raons que tothom coneix, i que tothom hauria de lamentar).

merike ha dit...

Ara entenc la teva visita rara a un del meu blogs:-) Jejeje!!! Gràcies, Zel!

Mon ha dit...

Ep! com va anar això de la calçotada del passat diumenge? segur que molt be
Una abraçada
Saps? vaig acumulant feina de llegir post als blogs d'amics com tu.