diumenge, 30 de setembre del 2007

Ressons del Vallespir: Felicitats als Angelets!




Adiu a tothom! Avui , ultim dia del mes de setembre de 2007, me voldrii fer ressó d'alguns fets que se passaren aquei mes (ara casi passat), i molt particularment, vull dedicar aquei missatge a una colla que belleu coneixireu pas. Vull parlar dels Angelets del Vallespir. Aqueixa colla té la seua seu a Sant Joan Pla de Corts, un vilatge situat entre el Voló i Ceret, al Baix-Vallespir.




Són pas gaire nombroses les colles de castellers a la Catalunya del Nord. N'i a soles dues o tres, crei. Sun pas segur, mes pensi que la del Vallespir és la més antiga. En tot cas, fa plaer de veure que a la nostra Catalunya, n'i a que se volen recuperar i desenvolupar mostres d'identitat catalana. M'estimi més veure una colla de castellers acompanyada per grallers que no pas una "corrida" com n'i a encara, malurosament, massa a Ceret que continua d'estre una "plaza de toros". Si's plau, més castellers, més musica catalana, més sardanes, més germanor i prou de barbaritats taurines d'una altra epoca!




Mira, a xò nostre, els grallers se diuen...les gralleres!!! :))








El diumenge 9 de setembre del 2007, la colla va festejar el seu quintè aniversari en fent una demostració castellera a la plaça vella del vilatge de Sant Joan. També hi participaren els Castellers de Cerdanyola. Els nostros Angelets van descarregar el seu primer castell de set (3 de 7) en aquesta ocasió.














I ara la foto del primer castell de 7 de la colla el dia del seu aniversari, FELICITATS!




Més recentment, el 16 de setembre, van actuar a la diada castellera de Sant Feliu de Llobregat a on van descarregar 3 castells de 6 : un 3 de 6, un 4 de 6 net i una torre de 6.


Un 3 de 6 com Deu mana :)):



FELICITATS, NOI/S/ES I PER MOLTS ANYS !!!!!!

Gràcies a l'Erick , en Sergi i en Josep per les fotos i el permís de publicar-les ací. Les tornareu trobar, i moltes més, a la pàgina web dels Àngelets.

PS En rossellonès, la o tancada es pronuncia u com en occità general. El Voló, llegir el Vulú.
La desinència i a la primera persona del singular del present d'indicatiu dels verbs és pròpia de Catalunya Nord i d'algunes contrades del Principat. És un tret compartit amb el gascó i una gran part del llenguadocià.
Sun pas segur: no estic segur
Continua d'estre: segueix essent. Continuar de + infinitu és la construcció gramatical genuïna del català, seguir o continuar + gerondi és un calc de l'espanyol, foraster al català rosellonés.
Estre és un occitanisme.
estre, sere = ser (sun, só, son, som : sóc; sem: som; seu : sou)
belleu : potser (occitanisme)
mes: però. Però és desconegut en rossellonés. Mes és sovint substituit pel "francisme" .

7 comentaris:

優次 (Yuji) ha dit...

Què bé veure que la cultura catalana encara és viva a Catalunya Nord!

Perdona no respondre't com cal en occità, però és que me n'haig d'anar ara i així em va més ràpid xD

Aviam, tot just acabo de mirar el vídeo no hi vaig trobar cap problema. Sí que està fet 'public' i encara no està 'flagged' per ningú... He provat d'altres 3 ordinadors i amb 3 navegadors diferents i amb tots em va. Ja em donaràs més detalls de què passa quan intentes ver-lo... Sinó puc mirar de pujar-t'ho cap qualque altre lloc.

PS: Coi, que ets una màquina! Fins i tot escrius en portuguès... :D

優次 (Yuji) ha dit...

Mira, que ja sé què passa... El vídeo està penjat en un servidor que en aquest mateix moment es troba saturat. Ja m'ha passat un cop de vegades amb altres vídeos, així que és només qüestió de tornar a intentar-lo més tard... Si segueix el problema, avisa'm i miro de pujar-lo una altra vegada!

Joan de Peiroton ha dit...

OK, t'avisarèi quan tòrne funcionar, n'ei cap lo cas peu moment...Qu'ensenha "loading" e arren mes!

Tam ha dit...

waw! siéu espantat!

Joan de Peiroton ha dit...

Tam, de temps en quan, urosament pas gaire sovent, que i a accidents. Que podem comptar dus morts en 150 ans en tot, totas las còlhas amassa. L'annada passada, que hè un an tot juste, ua mainada de 12 ans dels Capgrossos de Mataró, se cadó e se tuè.

merike ha dit...

Cannot see the photos, is it only a matter for Finnish viewers?

Joan de Peiroton ha dit...

OK, I have put less pics and all at a lower scale, just click on each one to see it a higher scale. Hope this has been fixed up for good that way! (time will tell...)