diumenge, 16 de setembre del 2007

És així com els volem veure?




El govern català està provant de legalitzar la caça d’ocells amb vesc (cola) mitjançant un decret.

Aquest cruel mètode està específicament prohibit per les lleis europees perquè a més és massiu, no és selectiu i és impossible de controlar adequadament.

En el nom de la “tradició” els caçadors usen reclams electrònics i centenars de milers de tords en migració des del nord d'Europa, i un 30% d’ocells d’espècies protegides, són atrets als arbres empastifats de vesc, en “barraques” tancades, i morts a les Terres de l’Ebre entre Octubre i Novembre.

En el mateix projecte de decret el govern català vol també legalitzar una modalitat de caça amb xarxa anomenada “filat”, que consisteix en atrapar ocells assedegats atrets per bacinetes d’aigua, mètode també prohibit a Espanya per no selectiu i impossible de controlar.

La protecció de la natura desenvolupa arreu noves actituds, però el govern català “progressista i ecologista” mira vers un passat de caça de supervivència que destrueix espècies protegides. Signa si us plau a la nostra campanya contra aquesta legalització i reenvia aquest missatge als teus coneguts.

La biodiversitat és patrimoni de tots.


Per a adherir-vos contra el decret, cliqueu ací (en català, en castellano, auf Deutsch, en français, in English).
__________________________________

Amics, jo qu'ac èi hèit, ara per qué pas vosautes? Mercés a en Damià (lista gironina de discussion "naturmania") e a l'Aleix (l'Ateneu Naturalista de Girona) per m'aver enviat lo messatge en prumèr.

7 comentaris:

優次 (Yuji) ha dit...

Només una paraula: quina vergonya, Catalunya!
Au, que són 3 i no pas 1 :O

Xevi ha dit...

En una cosa no estic d'acord amb tu, i és el fet de que una cosa estigui prohibida a Europa o a Espanya. Realment, que quelcom sigui prohibit a Europa o a Espanya no significa res. Han de tenir més raó els Europeus o els Espanyols que els catalans només pel fet de que són Espanyols o Europeus?

Ara bé, això no vol dir que jo estigui a favor o en contra de matar ocellets d'aquesta manera, simplement vull dir que no és garantia de res el fet de què a Europa es faci una o altra cosa.

Joan de Peiroton ha dit...

yuji: el decret no ha passat, i si la gent reacciona com cal, no passarà.

Xevi: els ocells no saben res d'estats ni de fronteres. Una cosa és segura: el nostre deure és de preservar la biodiversitat, i aquesta manera de caçar, sense parlar de barbàrie (que n'és una de debò), va en contra d'aquesta diversitat. Pensa't als teus fills o successors!

Alfons ha dit...

Crec que en algunes qüestions, com ara la conservació de la natura, hem de tenir un pensament més global i no fer servir esquemes de nacionalitats o polítics, en quan a límits territorials. La natura és un tot, i com a tal s'ha de tractar (en aquest cas conservar). La gran majoria d'aquests ocells capturats a Catalunya hauran nascut al centre o nord d'Europa, on actualment hi ha una consciència conservacionista més clara que aquí. Tenim dret de fer fracasar els intents proteccionistes que s'assoleixen mitjançant un consens entre diferents països? És lícit desmarcar-nos d'aquesta manera?
Crec que la gran majoria de catalans té una opinió en contra d'aquesta mesura. Malauradament, la conselleria d'un govern que s'autodefineix com d'esquerres i ecologista de debò (en realitat no té res d'això), s'ha de deixat pressionar per una minoria que hores d'ara té molt més poder de pressió que no pas els que som conservacionistes.
Esperem que això canviï en breu.

Una salutació a tothom.

Joan de Peiroton ha dit...

Adiu Alfons! Mercés per dà'ns lo ton vejaire! Oc, lo problema ei plan aqueste: d'un costat avem los grops de pression deus cacaires qui's defineishen com "tradicionaus" e qui constitueishen un "lobby" electorau, e de l'aute costat la grana majoritat de la gent que non son pas (o n'ac volen pas estar)conscients deu perilh d'extinction de las especias. Mès los qui non caçan pas son plan la majoritat! Protestar que'ns cau! Es un problema que coneishem tots tant au nord com au sud deus Pireneus, malurosament. E los ausèths non conéishen pas las frontièras!
PS. Felicitats peus tons blocs,que son deus bons!!

Joan de Peiroton ha dit...

Calèva légir caçaires e non pas cacaire dens lo men comentari precedent, ben segur!

Alfons ha dit...

Mercés, Joan.

Tens tota la raó. Ens cal creure més en nosaltres mateixos i saber presionar a les administracions per a que reaccionin segons la llei i el sentit comú, no segons els interessos electorals.
Hem d'aprendre a canalitzar aquesta consciència proteccionista de la majoria per poder reclamar que es cumpleixi la llei, i per deixar aquestes "tradicions" i altres barbàries enrera.

Salut a tots i felicitats pels blogs.