dilluns, 29 de setembre del 2008

Tramuntana


Cal o no cal posar parcs eòlics a l'Albera?

Els ajuntaments de Portbou i de Colera es neguen a atorgar permissos de construir molins de vent, en contra de les llicències emeses per la Generalitat.
Els comprenc. La decisió d'erigir infrastuctures d'aquest tipus hauria de ser, com a mínim, l'objecte d'una discussió i d'un acord amb els veïns. I no sols amb els de l'Alt Empordà sinó també amb els del Rosselló, ja que els molins s'hi veurien des de Banyuls de la Marenda.

L'Albera inclou una gran zona natural protegida, constituida pel Paratge Natural de l'Albera al vessant sud (Estat espanyol) i la Reserva Natural de la Massana al vessant nord (Estat francès). És un ecosistema d'una gran riquesa, però també d'una gran fragilitat, classificat Natura 2000 per Bruxel.les. Constitueix l'últim refugi de les tortugues mediterrànies. A més, l'Albera és el lloc més septentrional on hi trobem les tortugues de rierol, és l'únic endret a França on hi viu aquesta espècie iberico-magrebina de tortuga aquàtica. No vull dir que els molins representarien una amenaça per a les tortugues, clar. Però l'Albera no és sols una reserva ecològica. És també un paratge formós omplert d'historia i de cultura. És tot un patrimòni paisatgístic i cultural. És un lloc meravellós, en tots els sentits de la paraula.

Els Alberencs (del Sud i del Nord) compten amb la classificació del macís, per l'UNESCO, com a patrimòni mundial de la humanitat. No estic convençut que hi arribarem amb molins desfigurant la lloma, tal com ho preveu el projecte impugnat.

Tanmateix, és clar que necessitem parc eòlics. Aquí, un cop més, tenim el dilema que va molt sovint junt amb aquesta tecnologia.

N.B. La foto a dalt mostra el lloc previst per a l'implantació del parc eòlic a Portbou. Ve del diari digital de Girona.

7 comentaris:

merike ha dit...

Leshono toyvo tiko-seyvu!

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

El tema no és pas pacífic. L'altra alternativa seria l'energia nuclear. No em parlem més del tema. A Tarragona en tenim 3 centrals nuclears a Flix a Ascó i a Vandellòs. No obstant, també tenim un parc eòlic a la Serra del Tallat (Conca de Barberà), amb els pros i els contres dels veïns. Justament per l'impacte païsatgístic, i el seu impacte que pot tenir en el turisme rural, del que vivien molts dels pobles d'aquella zona.

No obstant, les centrals eòliques han donat vida als pobles perduts d'aquelles terres.

Vist des d'aquesta perspectiva, m'estimo més l'energia solar, després l'eòlica i, en últim lloc l'energia nuclear. Lluny queden els temps que Barcelona i el seu entorn es va desenvolupar com a conseqüència del carbó i del petroli, tot i que encara queda una central a Cubelles (Comarca del Garraf).

Aquelles serres allotjaven els porcs senglars, i d'altres espècies de flora i fauna, les quals ara han de conviure amb un inquil·lí més, aquells molins de vent contra els quals lluitava don Quixot. I se'n troben a la carretera, com si el Jutjat de Valls els hagués desnonat del seu hàbitat natural. Ara hauran de conviure amb un molí de tres aspes.

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Hola Joan, em sap greu no haver comentat al teu blog durant tant de temps. És l'estiu i el temps que no tinc.

Per què quan vaig a Alemanya trobo bonics els molins eòlics i en canvi si els veiés a l'Albera em semblarien lletjos? Sóc culpable de trobar bonics els molins alemanys?

He vist que no feies servir el punt volat en gascó. El gascó i el català són les dugues úniques llengües que no el tenen, no és així? Si no el tens al teclat, no dubtis a fer Alt 250 i t'apareixerà a qualsevol teclat del món.

Eduard Abelenda i Puigvert ha dit...

Ai disculpi, m'he embolicat amb les negacions múltiples: el català i el gascó són les dues úniques llengues que usen el punt volat!

Joan de Peiroton ha dit...

Merike: eh? Has begut un cop més?

Blas Jesús: A propòsit de porcs senglars, en tinc al meu terreny de l'Albera, m'ajuden en desbrossant al peu de les alzines :))

Hola Eduard, content de tornar a llegir-te aquí!!! Doncs tu no patiràs amb els molins alberencs, ja és consolador!!!!
Crec que no val per al Mac això de alt 250. En tot cas, no me'n surto amb alt 250. Tinc un programari que me'l fa: in·hèrn (infern), amb el mac, caldria fer #183. Com que sóc un gandul de primera, em contento molt sovint del punt normal. Nota que tinc també un teclat espanyol (una suggestió de la Mela) que faig servir a vegades. Molt més senzill per a tots els accents i punts volats dels nostres idiomes!! :D.

merike ha dit...

No ara, estic malalta. Aire condicionat a Barna:-( I l'any 5769 començava a posta de sol.

Joan de Peiroton ha dit...

Ai, Merike! Quina idèia de caure malalta en dies de vacances! Espero que vas a recuperar la salut molt aviat!
Tens raó, vam festejar l'any nou ahir vespre.