dilluns, 3 de maig del 2010

Marescal Sucre

Antonio-José de Sucre que vadó a Cumaná (Veneçuèla) en 1795, d'ua familha aristocrata d'origina franco-belga e espanhòla. A l'atge de 15 ans, que s'enrotlè dens l'armada independentista. Rapidament que pugè las escaleras de la ierarquia militara tà vàder generau de brigada a l'edat de 24 ans. Que's hasó pròishe de Simon Bolivar qui'u confiè la batalha tà l'independéncia de la província de Quito en 1821. Qu'obtiengó la victòria contra los Espanhòus a la batalha de Pichincha (1822) qui miè ta la liberacion de Quito. Bolivar que'u hasó president de la Província de Quito. Sucre que i maridè ua aristocrata quitenha. Puish que participè a la liberacion deu Peró en tot guanhar la batalha decisiva d'Ayacucho. Aquera victòria que'u hasó arrecéber lo titòu de marescau. Que participè tanben a la liberacion de Bolívia e qu'estó elejut president per la vita d'aqueth país. Mès que's deishè la carga au cap de dus ans tà hà's eléger president de Gran Colómbia, lo son país natiu (Gran Colómbia qu'aplegava haut o baish Colombia -Panamà inclós-, Veneçuèla e L'Equador). Que morí en Colómbia a l'edat de 35 ans, victima d'un assassinat politic. Que l'enterrèn a Quito, en tot complir atau la volentat deu defunt.


Marescal Sucre qu'ei lo nom de l'aeroport internacionau e d'un barri de Quito, lo barri dit deus gringos, pramor que i sòlen amassà's los Americans. Sucre qu'a tanben balhat lo son nom au caplòc de Bolívia, a un departament de Colombia e a la soa vila nativa Cumanà, ara Sucre, a Veneçuèla. Lo sucre qu'èra tanben la moneda de L'Equador, mès adara qu'ei estat remplaçat peu dollar american.

L'aeropòrt de Quito que hè paur: ua pista soleta qui segueish l'eish de la vath, a mei de 2800 m d'altitud, au nòrd e quasi dincau mitan d'aquesta vila de 1,4 milions de poblants. Perdut dens la bruma e enrodats per volcans hauts de mes de 5000 m, qu'ei probable un deus mei perilhós deu mond.



1 comentari:

merike ha dit...

No et preocupis, tot anirà bé.
L'aeroport de Funchal és també molt perillós.
Finnair m'ha volat allà sovint. Quan totes les altres companyies aèries no se'ls va permetre ..
És possible volar amb Finnair?