divendres, 24 d’octubre del 2008

Se los ors e podóssen parlar...

En un comunicat publicat ger en la pagina web deu Conselh Generau d'Aran, aprenem qu'un caçaire vesin de Les, acompanhat de son can, estó atacat per l'orsa Hvala. Segur, n'èra pas tà minjà'us, lo caçaire dab son can, que Hvala ac hasó.

Fin finau, tà hèr húger l'orsa, lo caçaire qu'auré tirat en l'aire, a despièit de las soas heridas provocadas per las nhacadas.

Que caleré qu'aqueth ahèr hasósse l'objècte d'ua enquèsta seriosa.

Lo sindic d'Aran demanda que los ors e sian desplaçats en un lòc on non pausarén pas nat problèma.
Supausi qu'aquò vòu díser un lòc sens nat caçaire acompanhat de cans.

Que'ns ditz que los Pireneus aranés non son pas un cornet de la sabana africana on los ors e poderén víver sense causar nat problèma de seguretat a l'òme.
Clar, exceptat que non i a cap jamés avut nat ors en Africa, lhevats los zoos. N'ei pas com en la montanha nòsta, o en Bòsnia, Eslovenia o Romania. Que'm demandi quin ac hèn acerà tà convíver dab los ors, en Europa centrau.

E puishqu'èm a parlar de seguretat, que cau raperar que i a caçaires qui tiran sus d'autes caçaires, provocant herits o morts. Que son perilhós, los caçaires, fòrça mes que non pas los ors. Tè, enter ua montanha plea d'ors e ua auta plea de caçaires, jo que causeishi la prumèra sense esitar ua segonda. Question de subervivéncia. Que caleré desplaçar los caçaires dinc au Saharà, aquerò que seré mens arriscat tà la populacion. E mes segur taus ors.


E los cans? Quants nens desfigurats a tot jamès per esnhassiquadas de can? E quant de nenets tuats?
Me demandi aon e poderém enviar tots los cans tad evitar los accidents d'aqueths qui podem léger en diaris...

El Oso - Daniel F.

7 comentaris:

merike ha dit...

Els meus dos biòlegs favorits han aconseguit subjectes iguals avui!
La lectora corrent: L'ossa i el caçador. O hostes vingueren...

"És possible que aquí s'hagi perdut ja la cultura de l'ós, que encara és ben viva en altres països on els humans i aquests plantígrads comparteixen territoris (en vaig parlar en aquest bloc fa uns mesos). L'ós es l'animal nacional de Finlàndia, per exemple, i no sé què en pensaria un finlandès o finlandesa si algú proposés eliminar els óssos d'aquell país. O els habitants d'esdtats"

Carles Casanovas ha dit...

Això que vol el Sindic d'Aran és una verdadera aberració del joc per a la supervivència de les espècies. Que coi hi feia el caçador a la muntanya amb escopetes i gossos ? Caçar.Que deixin les armes a casa...sempre matar...matar.
Fa un segle a les valls pirenenques ja n'hi havien d'óssos.
Diu el caçador, que volia caçar senglars. Que vingui a Barcelona ciutat, a Tiana o a qualsevol poble
de les rodalies i en trobarà els
que vulgui.

Onset ha dit...

Yo no me creigo que l'onsa estase tan zerqueta d'o cazataire, bella cosa no queda clara. O importán ye que no le faigan cosa a la pobreta onsa. Nunca eba sentito ixa canta, m'encanta, te la puedo amprar (pedir prestado)?

Por cierto, i hai onsos que sabemos parlar ;-)

montse cuixart ha dit...

Es responses impulsives, pòc reflexionades e contrastades, sense consultar a expèrts e condicionades pera opinion publica son mal ahèr. Se les pren un politic encara hen mès pòur.

Joan de Peiroton ha dit...

merike: és ben cert!

Carles: normalment, els ossos no ataquen l'èsser humà (veure la pagina web www.depana.org. Es possible que l'ossa va èsser ferida per un dels caçadors o atacada per un o alguns gossos.. Un dels gossos va desaparéixer...
O tot simplament l'ossa va panicar en veure la colla de gossos bordant a ella. Res de més normal. Caldria una enquesta seriosa per comprendre allò que va passar realment. No estic segur que podem refiar-nos de la versió dels caçadors.
En tot cas, va haver-hi una serie d'errors que calgués analitzar. I per començar, una imprudéncia deguda a una manca d'informació: tothom sap que hi ha ossos a la Vall i normalment l'ossa incriminada emet gràcies al seu collar...doncs saben localitzar-la si el collar funciona. Van a capturar l'ossa, doncs sabrem en quin estat es troba, ferida o sana.

onset: A canta no ye mía, pienso que o único que puedes fer es fer como yo, copiar l'"enbedded" yendo a imeem.com ta poder posar-la a o tuyo blog.

Montse: as tota era rason, eth problèma, dilhèu, venguerà de que es ossi non voten, mentre que es caçaires ac hèn.

Anònim ha dit...

El síndic d'Aran va dir que els humans han practicat la caça durant segles. Però no va dir que, en el Pirineu, els humans han conviscut amb els óssos molts de segles i que hi ha països on no n'hi ha dotzenes o centenars com en el Pirineu, sinó on es compten per milers.

Un conegut meu de Massachusetts que viu en una casa en el bosc (en una zona urbanitzada), m'explicava que de vegades els óssos arribaven fins al jardí de casa seva. I m'ho deia sense alarma, més aviat divertit. Fa 12 anys vaig passar unes setmanes en un lloc retirat de Minnesota i també allà m'explicaven de les "visites" que de tant en tant els feien els óssos. Jo no en vaig veure cap exemplar, però sí les seves defecacions (relativament fresques, no devien tenir moltes hores) durant un passeig pel bosc.

Però, com diu en Joan, els óssos no voten i els caçadors sí que ho fan.

Joan de Peiroton ha dit...

Hola, lectora corrent! Tens raó, clar! N'i a que veuen els animals només com a carn de caça i no saben res del comportament ni de la biologia dels animals que constitueixen la fauna nostra. Es lamentable.
I sobretot, en aqueste afer, la reacció del Sindic d'Aran no és del tot la apropiada. És escandalosa. Comprenc les queixes dels ramaders, però hi ha maneres de compensar les perdudes i sobretot de prevenir-les.
Ara, pretextar un accident de caça per justificar l'eliminació de l'ós del Pirineu és simplement inacceptable.
Es toda l'organització de la caça que caldria reveure, fins ara no he llegit ni sentit mai que va haver una enquesta dirigida per reconstituir el que es va passar vertaderament.
Primer punt: com va ser possible que s'organitzés
una caça de batuda al mateix lloc on es descansava l'ossa, laquau porta un collar-emedora que indica on és.
Segon punt: no podem refiar-nos de les versions (variables) dels caçaires. Caldria investigar.
Un problema ve que els caçaires solen deixar córrer els gossos sense lligam, cosa que deuria èsser prohibida a la muntanya.